Jadłospis przedszkola na Mokotowie
Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.
Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.
W trosce o wszystkie dzieci
Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.
Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.
W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.
JADŁOSPIS 24-28.02 | WEGETARIAŃSKA/ BEZ RYBY |
BEZMLECZNA | BEZGLUTENOWA | BEZJAJECZNA | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | śniadanie 300 kcal | Pieczywo pełnoziarniste (1) 73g, ser żółty (7) 20g, kiełbaska krakowska 10g, warzywa 30g | ser żółty, pasta warzywna | margaryna, pasztet, kiełbaska | pieczywo bezglutenowe, ser żółty | ser żółty, kiełbasa |
obiad 450 kcal | Żurek (1, 9) z jajkiem (3) 250ml Makaron (1) 110g z kruszonym serem twarogowym (7) 60g i truskawkami 50g |
Żurek wegateriański; Makaron z serem i truskawkami |
Żurek; Makaron z sosem truskawkowym |
Zupa ziemniaczana; Makaron bezglutenowy z serem i truskawkami |
Żurek bez jajka; Makaron bezjajeczny z serem i truskawkami |
|
podwieczorek 250 kcal | Chałeczka (1) z masłem (7) 90g, konfitura domowa 20g, owoc 50g | chałeczka z konfiturą | wafle ryżowe, konfitura | |||
Wtorek | śniadanie 300 kcal | Kasza manna (1) na mleku (7) 220ml, chleb orkiszowy (1) 33g, szynka wiejska 25g, ser żółty 10g, warzywa 30g | kasza na napoju roślinnym; | kasza kukurydziana na mleku, pieczywo bezglutenowe | ||
obiad 450 kcal | Zupa (9) ogórkowa 250ml Gulasz z indyka 70g z kaszą pęczak (1) 100g, surówka z czerwonej kapusty 60g |
zupa ogórkowa; gulasz z kotletów sojowych, pęczak, surówka |
zupa ogórkowa; gulasz z indyka, pęczak, surówka |
zupa ogórkowa; gulasz z indyka, kasza gryczana niepalona, surówka |
zupa ogórkowa; gulasz z indyka, pęczak, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Galaretka owocowa 200g, ciasteczka owsiane (1) 30g, owoc 40g | ciasteczka bezglutenowe | ||||
Środa | śniadanie 300 kcal | Pieczywo razowe (1) 73g, cynamonowo-jabłkowy twarożek (7) 60g, schab pieczony 15g, warzywa 30g | twarożek, ser żołty | margaryna, schab pieczony | pieczywo bezglutenowe | |
obiad 450 kcal | Zupa (9) z buraków z ziemniaczkami 250 ml Pierogi (1) z mięsem 160g, surówka z ogórka kiszonego skropiona olejem rzepakowym 60g |
Zupa z buraków; pierogi ruskie, surówka |
Zupa z buraków; pierogi z mięsem, surówka |
Zupa z buraków; pierogi bezglutenowe z mięsem, surówka |
||
podwieczorek 250 kcal | Domowa pizza (1) z serem (7) mozzarella i sosem pomidorowym 120g, ketchup (9) 10g | pizza z serem | pizza z sosem pomidorowym, serem wegańskim | pizza na cieście bezglutenowym | ||
Czwartek | śniadanie 300 kcal | Pieczywo orkiszowe (1) 55g z pastą z makreli (makrela wędzona (4), serek kanapkowy (7), koperek) 20g, wędliną drobiową (6, 9) 10g, warzywa 30g | pasta warzywna, serek kanapkowy ze szczypiorkiem | margaryna, pasta z makreli bez serka (z majonezem), wędlina, kawa zbożowa na napoju roślinnym | pieczywo bezglutenowe, kakao na mleku | |
obiad 450 kcal |
Rosół (9) z makaronem nitki (1) 250ml |
rosół na wywarze warzywnym z makaronem; kotlet z grochu i szpinaku, ziemniaki, surówka |
rosół z makaronem; kotlet mielony, ziemniaki, surówka z jogurtem wegańskim |
rosół z makaronem bezglutenowym; kotlet mielony z bułką bezglutenową, ziemniaki, surówka |
rosół z makaronem bezjajecznym; kotlet mielony bez jajek (siemię lniane), ziemniaki, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Makaron (1) z sosem jogurtowo-owocowym (7) 180g, owoc 50g | makaron z sosem owocowym | makaron bezglutenowy z sosem owocowym | |||
Piątek | śniadanie 300 kcal | Pieczywo pszenno-żytnie (1) 66g, jajecznica (3) 45g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g | margaryna, jajecznica, ser żółty wegański | pieczywo bezglutenowe | pasta z ciecierzycy, ser żółty | |
obiad 450 kcal |
Zupa (9) kalafiorowa z ziemniakami 250ml |
zupa kalafiorowa z ziemniakami; tofu grillowane z warzywami, ziemniak |
zupa kalafiorowa z ziemniakami; ryba po grecku, ziemniaki |
zupa kalafiorowa z ziemniakami; ryba po grecku, ziemniaki |
Zupa kalafiorowa; ryba po grecku, ziemniaki |
|
podwieczorek 250 kcal | Ciasto domowe (1,3,7) 6g, owoc 50g | Ciasto wegańskie | Ciasto wegańskie | Ciasto wegańskie |
WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM
Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych
Alergeny – legenda:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.
Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.