Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 13-17.01 WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA DIETA INDYWIDUALNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Chleb pytlowy (1), polędwica sopocka 12g, pasztet 10g, warzywa 30g ser żółty margaryna miękka, polędwica pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Krupniczek (9) z kaszą wiejską (1) 250ml
Makaron (1) w zielonym sosie śmietanowo-serowym 160g, surówka z kapusty pekińskiej, papryki 60g
  krupniczek;
makaron z sosem napoli i tofu
krupniczek z kaszą jaglaną; makaron bezglutenowy z sosem krupniczek; makaron bezjajeczny z sosem
podwieczorek 250 kcal Chałeczka (1, 3, 7) z masłem (7) 55g, owoc 60g   margaryna miękka wafle ryżowe, domowa konfitura chałka wegańska/ bezjajeczna
Wtorek   śniadanie 300 kcal Płatki żytnie (1) na mleku (7) 220ml, chleb wieloziarnisty (1) 33g, twarożek z miodem 20g, szyneczka wiejska
10g, warzywa 30g
twarożek z miodem płatki na napoju roślinnym, szynka płatki bezglutenowe na mleku, pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Rosół (9) z makaronem nitki (1) i natką pietruszki 250ml
Filecik z kurczaka pieczony w lekkiej panierce (1, 3) 60g, ziemniaczki puree 100g, mix sałat ze śmietaną 60g
zupa jarzynowa;
kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, surówka
rosół,
filet z kurczaka, ziemniaki, surówka
rosół z makaronem bezgl., filet z kurczaka w bezgl. panierce, ziemniaki, surówka  rosół,
filet z kurczaka w panierce bez dodatku jaj, ziemniaki, surówka
podwieczorek 250 kcal Malinowa panna cota (7) 200g, owoc 60g   panna cota na mlkeu roślinnym    
Środa śniadanie 300 kcal  Bułeczka wrocławska (1) 60g, serek kanapkowy (7) 30g, szyneczka wieprzowa 15g, warzywa 30g pasztet warzywny, ser żółty margaryna miękka, pasztet warzywny, polędwiczka pieczywo bezgl., polędwiczka, ser żółty, pasztet bezglutenowy pasztet bezjajeczny, polędwiczka, ser żółty
obiad 450 kcal Zupa (9) jarzynowa 250ml
Krokiety (1, 3, 7, 9) z mięsem 160g, surówka z kapusty z koperkiemi 60g
zupa jarzynowa ; krokiety z soczewicą, surówka zupa jarzynowa ; krokiety bezmleczne z mięsem,
surówka
zupa jarzynowa ; krokiety bezgl. z mięsem, surówka zupa jarzynowa ; krokiety bezjajeczne, surówka
podwieczorek 250 kcal Waniliowy serek homogenizowany (7) do posmarowania 20g, bułka wrocławska 35g, owoc 40g   jogurt wegański pieczywo bezglutenowe  
Czwartek śniadanie 300 kcal Pieczywo mieszane (1) 70g, schab pieczony 20g, ser żółty (7) 20g, warzywa 30g ser żółty schab pieczony pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal

Kapuśniaczek (9) 250ml
Potrawka z szynki wieprzowej z warzywami (cukinia, cebulka, marchewka) 70g, kasza gryczana 100g, ogórek kiszony 60g

kapuśniak; kotlet sojowy w sosie z
warzywami, kasza gryczana, ogórek
kapuśniak; potrawka wieprzowa, kasza
gryczana, ogórek
kapuśniak; potrawka wieprzowa, kasza
gryczana, ogórek
kapuśniak; potrawka wieprzowa, kasza
gryczana, ogórek
podwieczorek 250 kcal Makaron (1) kokardki z owocami 200g z kleksem z jogurtu (7)   jogurt wegański makaron bezglutenowy  
Piątek śniadanie 300 kcal Bułka wrocławska (1) 40g, pasta jajeczna (3, 7, 10) ze szczypiorkiem 45g, warzywa 30g   pasta jajeczna bez dodatku prod. Mlecznych pieczywo bezglutenowe pasta warzywna z pestkami słonecznika
obiad 450 kcal

Zupa (9) z czerwonej soczewicy z pomidorami 250ml
Ryba (4) pieczona pod pierzynką z warzyw (7, 9) 120g, ziemniaki 100g

zupa z soczewicy i pomidorów; nuggetsy z kalafiora panierowane w z sezamie, ziemniaki zupa z soczewicy i pomidorów; ryba pieczona bez dodatku nabiału, ziemniaki zupa z soczewicy i pomidorów; ryba, ziemniaki zupa z soczewicy i pomidorów; ryba, ziemniaki
podwieczorek 250 kcal Ciasto domowe (1, 3, 7) 60g, owoc 60g    ciasto wegańskie bez jajek, prod. mlecznych bezglutenowe ciasto ciasto wegańskie bez jajek, prod. mlecznych

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU I ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ PRZYGOTOWYWANIE SA NA WYWARACH WARZYWNYCH

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.