Jadłospis przedszkola na Mokotowie
Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.
Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.
W trosce o wszystkie dzieci
Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.
Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.
W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.
JADŁOSPIS 12-16.05 | WEGETARIAŃSKA/ BEZ RYBY |
BEZMLECZNA | BEZGLUTENOWA | BEZJAJECZNA | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | śniadanie 300 kcal | Pieczywo razowe (1) 72 g, ser żółty (7) 20 g, pasztet (1, 3, 6, 9) 8g, warzywa 30g | ser żółty, pasta warzywna | margaryna, pasztet, kiełbasa krakowska |
pieczywo bezglutenowe, ser żółty, pasztet bezglutenowy, kiełbasa krakowska |
ser żółty, pasztet bezjajeczny, kiełbasa krakowska |
obiad 450 kcal |
Zupa (9) ogórkowa 250ml |
zupa ogórkowa; Makaron z sosem napoli posypany tartą mozzarellą |
zupa ogórkowa; Makaron z sosem bolognese |
zupa ogórkowa; Makaron bezglutenowy z sosem bolognese |
zupa ogórkowa; Makaron bezjajeczny z sosem bolognese |
|
podwieczorek 250 kcal | Herbatniki (1) 20g, koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (7) zmiksowany z płatkami owsianymi (1) 200ml | koktajl na jogurcie wegańskim | ciasteczka bezglutenowe, płatki owsiane bezglutenowe lub jaglane |
|||
Wtorek | śniadanie 300 kcal | Płatki jęczmienne (1) na mleku (7) 220ml, chlebek pszenno-żytni (1) 33g, ser żółty (7) 10g, polędwica z indyka (6, 9) 10g, warzywa 30g |
żółty ser | płatki na napoju roślinym, poledwica z indyka |
płatki jaglane na mleku, pieczywo bezglutenowe |
|
obiad 340 kcal | Zupa (9) zacierkowa (1, 3) 190ml Domowy kotlecik schabowy w panierce (1, 3) 45g, ziemniaki 80g, surówka z kapusty 50g |
Zacierkowa; Nugetsy sojowe, ziemniaki, surówka |
Zacierkowa; Kotlecik schabowy, ziemniaki, surówka |
Zacierkowa z zacierkami z mąki bezglutenowej; Kotlecik schabowy w bezglutenowej panierce, ziemniaki, surówka |
Zupa jarzynowa z makaronem bezjajecznym; Kotlecik schabowy panierowany bez jajka, ziemniaki, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Bułeczka wrocławska (1) z cieciorellą (6,8) (ciecierzyca, kakao, masło orzechowe, miód) 20g, owoc 60g | wafle ryżowe | ||||
Środa | śniadanie 300 kcal | Pieczywo razowe (1) 30g, gotowana parówka z szynki (*) 35g, ketchup (9) 3g, warzywa 30g | parówki wegańskie | margaryna | pieczywo bezglutenowe | |
obiad 450 kcal | Zupa (9) pieczarkowa 250ml Kopytka (1, 3) w sosie gulaszowym 160g, surówka z kiszonego ogórka 60g |
zupa pieczarkowa ; kopytka w sosie warzywnym z cieciorką, surówka |
zupa pieczarkowa; kopytka z prażoną cebulką, surówka |
zupa pieczarkowa; kopytka z mąką bezglutenową w sosie gulaszowym, surówka |
zupa pieczarkowa ; wegańskie kopytka bezjajeczne, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Pudding (7) waniliowy na kaszy mannej (1) 230g, owoc 60g | pudding na mleku roślinnym | pudding na mące kukurydzianej |
|||
Czwartek | śniadanie 300 kcal | Chlebek pytlowy (1) 66 g, twarożek (7) ze szczypiorkiem 65g, schab pieczony 20g, warzywa 30g | twarożek | margaryna, schab pieczony | pieczywo bezglutenowe | |
obiad 450 kcal |
Zupa (9) szczawiowa ze śmietanką (7) 250ml |
zupa szczawiowa; kotlet z soczewicy, surówka |
zupa szczawiowa bez śmietanki; klopsiki w sosie, kasza, szczawiowa |
zupa szczawiowa; klopsiki z bułką/mąką bezglutenową w sosie, kasza gryczana, szczawiowa |
zupa królewska z makaronem bezjajecznym; klopsiki bezjajeczne w sosie, kasza, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Naleśniki (1,7,3) z powidłami domowymi 140g, owoc 50g | naleśniki na mleku roślinnym | naleśniki na mące bezglutenowej |
|||
Piątek | śniadanie 300 kcal | Bułka wrocławska ciemna (1) z masłem (7) 67g, jajko (3) na twardo ze szczypiorkiem 30g, ser żółty (7) 20g, warzywa 30g |
margaryna, jajko na twardo, pasta warzywna z soczewicą |
pieczywo bezglutenowe | pasta warzywna z soczewicą | |
obiad 450 kcal |
Zupa (9 ) pomidorowa z ryżem 250g |
zupa pomidorowa; cukinia faszerowana z warzywami z wędzonym tofu z ziarnami słonecznika |
zupa pomidorowa; filet rybny, ziemniaki, surówka |
zupa pomidorowa; filet rybny, ziemniaki, surówka |
zupa pomidorowa; filet rybny, ziemniaki, surówka |
|
podwieczorek 250 kcal | Ciasto domowe (1, 3, 7) 50g, owoc 60g | ciasto wegańskie bez jajek, prod. mlecznych |
bezglutenowe ciasto | ciasto wegańskie bez jajek, prod. mlecznych |
WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM
Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych
Alergeny – legenda:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.
Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.