Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 14-18.07  WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA BEZJAJECZNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Pieczywo pełnoziarniste (1) 73g, ser żółty (7) 25g, kiełbaska krakowska10g, warzywa 30g  ser żółty, pasta warzywna  margaryna, pasta warzywna,
kiełbaska 
pieczywo bezglutenowe, ser
żółty 
ser żółty, kiełbasa
obiad 450 kcal

Żurek (1, 9) 250ml
Makaron (1) 110g z kruszonym serem twarogowym (7) 60g z truskawkami 50g 

Żurek wegateriański;
Makaron z serem i sosem
truskawkowym 
Żurek;
Makaron z sosem
truskawkowym 
Zupa ziemniaczana;
Makaron bezglutenowy z serem i
sosem truskawkowym
Żurek;
Makaron bezjajeczny z serem
i sosem truskawkowym 
podwieczorek 250 kcal hałeczka (1) z masłem (7) 90g, konfitura domowa 20g, owoc 50g   chałeczka z konfiturą  wafle ryżowe, konfitura   
Wtorek   śniadanie 300 kcal Kasza manna (1) na mleku (7) 220ml, chleb orkiszowy (1) 33g, szynka wiejska 25g, ser żółty 10g, warzywa 30g  hummus kasza na napoju roślinnym;
wędlina , hummus
kasza kukurydziana na mleku,
pieczywo bezglutenowe 
 
obiad 450 kcal Zupa (9) jarzynowa 250ml
Gulasz z indyka 70g z kaszą pęczak (1) 100g, surówka z czerwonej kapusty 60g
zupa jarzynowa;
gulasz z kotletów sojowych,
pęczak, surówka
zupa jarzynowa;
gulasz z indyka, pęczak,
surówka 
zupa jarzynowa;
gulasz z indyka, kasza gryczana
niepalona, surówka
zupa jarzynowa;
gulasz z indyka, pęczak,
surówka 
podwieczorek 250 kcal Galaretka z owocami 150g, ciasto jogurtowe (1,3,7) 30g    ciasto na mleku roślinnym  ciasto bezglutenowe  
Środa śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 73g, ser żółty (7) 15g, schab pieczony 15g, warzywa 30g  twarożek, ser żółty  margaryna, schab pieczony pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Zupa (9) z buraków z ziemniaczkami 250 ml
Pierogi (1) z mięsem 160g, surówka z ogórka kiszonego z koperkiem i papryką 60g  
Zupa z buraków;
pierogi ruskie, surówka
Zupa z buraków;
pierogi z mięsem, surówka
Zupa z buraków;
pierogi bezglutenowe z mięsem,
surówka 
 
podwieczorek 250 kcal Bułeczka wrocławska 40g, twarożek cynamonowo-jabłkowy (7) 60g, owoc 60g         
Czwartek śniadanie 300 kcal Pieczywo orkiszowe (1) 55g z pastą z makreli (makrela wędzona (4), serek kanapkowy (7), koperek) 20g, wędlina
drobiowa (6, 9) 10g, warzywa 30g 
pasta warzywna, serek
kanapkowy ze szczypiorkiem
margaryna, pasta z makreli z
jogurtem wegańskim,
wędlina
pieczywo bezglutenowe   
obiad 450 kcal

Rosół (9) z makaronem nitki (1) 250ml
Kotlet mielony (1, 3, 7) z mięsa wieprzowego 60g, ziemniaki 100g, kapusta pekińska z ogórkiem zielonym i dressingiem
jogurtowym (7) 60g

rosół na wywarze warzywnym z
makaronem;
kotlet z grochu i szpinaku,
ziemniaki, surówka
rosół z makaronem;
kotlet mielony, ziemniaki,
surówka z jogurtem
wegańskim
rosół z makaronem
bezglutenowym;
kotlet mielony z bułką
bezglutenową, ziemniaki,
surówka 
rosół z makaronem
bezjajecznym;
kotlet mielony bez jajek
(siemię lniane), ziemniaki,
surówka 
podwieczorek 250 kcal Makaron (1) z sosem jogurtowo-owocowym (7), owoc 50g   makaron z sosem owocowym makaron bezglutenowy z sosem
owocowym
 
Piątek śniadanie 300 kcal Pieczywo pszenno-żytnie (1) 66g, jajecznica (3) 45g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g    margaryna, jajecznica, ser
żółty wegański
pieczywo bezglutenowe   
obiad 450 kcal

Zupa (9) kalafiorowa z ziemniakami 250ml
Ryba po grecku z warzywami (1,4), ziemniaki 100g 

zupa kalafiorowa z ziemniakami;
tofu grillowane z warzywami,
ziemniaki  
zupa kalafiorowa z
ziemniakami;
ryba po grecku, ziemniaki
zupa kalafiorowa z ziemniakami;
ryba po grecku, ziemniaki
Zupa kalafiorowa;
ryba po grecku, ziemniaki
podwieczorek 250 kcal Budyń na mleku (7) 200g, wafle ryżowe 20g, owoc    budyń na mleku roślinnym    

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.