Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 12-16.05 WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA BEZJAJECZNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 72 g, ser żółty (7) 20 g, pasztet (1, 3, 6, 9) 8g, warzywa 30g ser żółty, pasta warzywna margaryna, pasztet, kiełbasa
krakowska
pieczywo bezglutenowe, ser
żółty, pasztet bezglutenowy,
kiełbasa krakowska 
ser żółty, pasztet
bezjajeczny, kiełbasa
krakowska
obiad 450 kcal

Zupa (9) ogórkowa 250ml
Spaghetti (1) 100g, z sosem alla bolognese z mięsem drobiowym i bazylią 80g 

zupa ogórkowa;
Makaron z sosem napoli
posypany tartą mozzarellą
zupa ogórkowa;
Makaron z sosem bolognese
zupa ogórkowa;
Makaron bezglutenowy z
sosem bolognese
zupa ogórkowa;
Makaron bezjajeczny z
sosem bolognese
podwieczorek 250 kcal Herbatniki (1) 20g, koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (7) zmiksowany z płatkami owsianymi (1) 200ml    koktajl na jogurcie wegańskim ciasteczka bezglutenowe,
płatki owsiane bezglutenowe
lub jaglane 
 
Wtorek   śniadanie 300 kcal Płatki jęczmienne (1) na mleku (7) 220ml, chlebek pszenno-żytni (1) 33g, ser żółty (7) 10g, polędwica z indyka (6, 9)
10g, warzywa 30g
żółty ser  płatki na napoju
roślinym, poledwica z indyka
płatki jaglane na mleku,
pieczywo bezglutenowe
 
obiad 340 kcal Zupa (9) zacierkowa (1, 3) 190ml
Domowy kotlecik schabowy w panierce (1, 3) 45g, ziemniaki 80g, surówka z kapusty 50g 
Zacierkowa;
Nugetsy sojowe, ziemniaki,
surówka 
Zacierkowa;
Kotlecik schabowy, ziemniaki,
surówka
Zacierkowa z zacierkami z
mąki bezglutenowej;
Kotlecik schabowy w
bezglutenowej panierce,
ziemniaki, surówka
Zupa jarzynowa z
makaronem bezjajecznym;
Kotlecik schabowy
panierowany bez jajka,
ziemniaki, surówka
podwieczorek 250 kcal Bułeczka wrocławska (1) z cieciorellą (6,8) (ciecierzyca, kakao, masło orzechowe, miód) 20g, owoc 60g      wafle ryżowe  
Środa śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 30g, gotowana parówka z szynki (*) 35g, ketchup (9) 3g, warzywa 30g    parówki wegańskie  margaryna pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Zupa (9) pieczarkowa 250ml
Kopytka (1, 3) w sosie gulaszowym 160g, surówka z kiszonego ogórka 60g 
zupa pieczarkowa ;
kopytka w sosie warzywnym
z cieciorką, surówka
zupa pieczarkowa;
kopytka z prażoną cebulką,
surówka 
zupa pieczarkowa;
kopytka z mąką bezglutenową
w sosie gulaszowym, surówka
zupa pieczarkowa ;
wegańskie kopytka
bezjajeczne, surówka
podwieczorek 250 kcal Pudding (7) waniliowy na kaszy mannej (1) 230g, owoc 60g   pudding na mleku roślinnym pudding na mące
kukurydzianej
 
Czwartek śniadanie 300 kcal Chlebek pytlowy (1) 66 g, twarożek (7) ze szczypiorkiem 65g, schab pieczony 20g, warzywa 30g  twarożek  margaryna, schab pieczony pieczywo bezglutenowe   
obiad 450 kcal

Zupa (9) szczawiowa ze śmietanką (7) 250ml
Klopsiki drobiowe (1, 3) w sosie koperkowym 70g, kasza bulgur (1) 70g, surówka z warzyw mieszanych z sosem
vinegret 60g 

zupa szczawiowa;
kotlet z soczewicy, surówka
zupa szczawiowa bez śmietanki;
klopsiki w sosie, kasza,
szczawiowa 
zupa szczawiowa;
klopsiki z bułką/mąką
bezglutenową w sosie, kasza
gryczana, szczawiowa
zupa królewska z
makaronem bezjajecznym;
klopsiki bezjajeczne w
sosie, kasza, surówka
podwieczorek 250 kcal Naleśniki (1,7,3) z powidłami domowymi 140g, owoc 50g   naleśniki na mleku roślinnym naleśniki na mące
bezglutenowej
 
Piątek śniadanie 300 kcal Bułka wrocławska ciemna (1) z masłem (7) 67g, jajko (3) na twardo ze szczypiorkiem 30g, ser żółty (7) 20g, warzywa
30g 
  margaryna, jajko na twardo, pasta
warzywna z soczewicą
pieczywo bezglutenowe  pasta warzywna z soczewicą
obiad 450 kcal

Zupa (9 ) pomidorowa z ryżem 250g
Filecik rybny (4) z pieca 60g, ziemniaki 100g, surówka z kiszonej kapusty 60g 

zupa pomidorowa;
cukinia faszerowana z
warzywami z wędzonym tofu
z ziarnami słonecznika
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki, surówka
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki, surówka
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki,
surówka
podwieczorek 250 kcal Ciasto domowe (1, 3, 7) 50g, owoc 60g   ciasto wegańskie bez jajek,
prod. mlecznych 
bezglutenowe ciasto  ciasto wegańskie bez jajek,
prod. mlecznych

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.