Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 9-13.06 WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA BEZJAJECZNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 42 g, ser żółty (7) 10 g, kiełbasa krakowska sucha 10 g, warzywa 30g  ser żółty  margaryna, kiełbasa krakowska  pieczywo bezglutenowe, ser żółty,
kiełbasa krakowska
ser żółty, kiełbasa krakowska
obiad 450 kcal

Barszcz ukraiński (9) 250ml
Makaron (1) w sosie carbonara (3, 6, 7, 9) 160g 

Barszcz ukraiński
Makaron z sosem pesto
Barszcz ukraiński
Makaron z sosem pesto
Barszcz ukraiński
Makaron bezglutenowy z sosem
pesto 
Barszcz ukraiński
Makaron bezjajeczny z sosem
pesto 
podwieczorek 250 kcal Wafle ryżowe 30g, miodowy twarożek (7) 35g, owoc 60g    wafle ryżowe z pastą warzywną,
owoc
   
Wtorek   śniadanie 300 kcal Płatki zbożowe (1) na mleku (7) 220ml, pieczywo żytnie (1) 33g, serek kanapkowy (7) 10g, polędwica
sopocka (6, 9) 8g, warzywa 30g 
pasta warzywna, serek kanapkowy płatki na mleku roślinnym; pasta
warzywna, polędwica sopocka
płatki bezglutenowe, pieczywo
bezglutenowe
 
obiad 450 kcal Zupa (9) ogórkowa 250ml
Pulpet wp. (1, 3) w sosie pieczarkowym 75 g, ryż biały 100g, surówka colesław 60g
Zupa ogórkowa
placki z ziemnaiczane w sosie,
surówka 
Zupa ogórkowa
Pulpet w sosie, ryż, surówka z
majonezem (3, 10)
Zupa ogórkowa
Pulpet (bez dodatków
zawierających gluten) w sosie, ryż ,
surówka
Zupa ogórkowa
Pulpet (bez dodatku jajka) w
sosie, ryż, surówka
podwieczorek 250 kcal Chałeczka (1, 3, 7) z masłem (7) 40g, koktajl na maślance (7) (z wmiksowanymi owocami) 200ml    Napój roślinny  Bułka bezglutenowa Chałka bezjajeczna
Środa śniadanie 300 kcal Pieczywo wieloziarniste (1), parówka 50 g, ketchup (9) 20g, ser żółty 10g, warzywa 30g parówka wegańska, ketchup, ser
żółty, warzywa 
  pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Krupniczek (9) z kaszą jęczmienną (1) 250ml
Kluski leniwe (1, 3, 7) z masłem (7) i bułką tartą (1) 160g, surówka z marchewki z jabłkiem 60g 
Krupnik
Kluski leniwe z masłem i bułka
tartą, surówka
Krupnik
kluski śląskie z polewą owocową,
surówka 
Krupnik z kaszą jaglaną
kluski śląskie z polewą owocową,
surówka
Krupnik
kluski śląskie z polewą owocową,
surówka
podwieczorek 250 kcal Fantazja czekoladowa na kaszy mannej (1), owoc 60g        fantazja na kaszy jaglanej  
Czwartek śniadanie 300 kcal Chleb wieloziarnisty (1) 66 g, twarożek (7) ze szczypiorkiem i rzodkiewką 60 g, schab pieczony 20g, warzywa
30g 
twarożek ze szczypiorkiem i
rzodkiewką
 margaryna, schab pieczony pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal

Zupa (9) ryżanka 250ml
Eskalopki drobiowe w sosie własnym 70 g z kaszą kuskus (1) 100g, mix sałat z warzywami i sosem vinegrete
60g 

Zupa ryżanka;
Jajko sadzone, kasza kuskus,
surówka 
Zupa ryżanka;
Eskalopki z kurczaka w sosie
własnym, kasza kus kus, surówka
Zupa ryżanka;
Eskalopki z kurczaka w sosie
własnym, kasza gryczana, surówka
Zupa ryżanka;
Eskalopki z kurczaka w sosie
własnym, kasza kus kus, surówka
podwieczorek 250 kcal Torcik jogurtowy (7) z galaretką 200g, owoc 60g  torcik jogurtowy z galaretką
agarową 
torcik z jogurtem wegańskim i
galaretką
   
Piątek śniadanie 300 kcal Chleb sitkowy (1) 66 g, jajko (3) na twardo 26 g, szczypiorek 3 g, majonez (3, 10) 3 g, ser żółty (7) 20 g,
warzywa 30g 
  margaryna, jajko ze szczypiorkiem
i majonezem, pasta warzywna z
ziarnami słonecznika 
pieczywo bezglutenowe  ser żółty, pasta warzywna z
ziarnami słonecznika
obiad 450 kcal

Zupa (9) minestrone z makaronem (1) 250ml
Panierowany (1, 3) filet z miruny (4) 60g, ziemniaki puree 100g, surówka po żydowsku (kapusta kiszona,
papryka, marchew) 60g 

Zupa minestrone
Papryka faszerowana warzywami z
soczewicą, ziemniaki, surówka
Zupa minestrone
Filet panierowany, ziemniaki,
surówka 
Zupa minestrone z makaronem
bezgl.
Filet z ryby bez panierki, ziemniaki,
surówka 
Zupa minestrone
Filet pz ryby bez
panierki,ziemniaki, surówka
podwieczorek 250 kcal Ciasto (1, 3, 7) 50g , owoc 60g   ciasto bezglutenowe wegańskie
bez jajek i mleka
ciasto beglutenowe wegańskie bez
jajek i mleka 
ciasto bezglutenowe wegańskie
bez jajek i mleka

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.