Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 24-28.02 WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA BEZJAJECZNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Pieczywo pełnoziarniste (1) 73g, ser żółty (7) 20g, kiełbaska krakowska 10g, warzywa 30g ser żółty, pasta warzywna margaryna, pasztet, kiełbaska pieczywo bezglutenowe, ser żółty ser żółty, kiełbasa
obiad 450 kcal Żurek (1, 9) z jajkiem (3) 250ml
Makaron (1) 110g z kruszonym serem twarogowym (7) 60g i truskawkami 50g
Żurek wegateriański;
Makaron z serem i truskawkami
Żurek; 
Makaron z sosem truskawkowym
Zupa ziemniaczana;
Makaron bezglutenowy z serem i truskawkami
Żurek bez jajka;
Makaron bezjajeczny z serem i truskawkami
podwieczorek 250 kcal Chałeczka (1) z masłem (7) 90g, konfitura domowa 20g, owoc 50g   chałeczka z konfiturą wafle ryżowe, konfitura  
Wtorek   śniadanie 300 kcal Kasza manna (1) na mleku (7) 220ml, chleb orkiszowy (1) 33g, szynka wiejska 25g, ser żółty 10g, warzywa 30g   kasza na napoju roślinnym; kasza kukurydziana na mleku, pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Zupa (9) ogórkowa 250ml
Gulasz z indyka 70g z kaszą pęczak (1) 100g, surówka z czerwonej kapusty 60g
zupa ogórkowa;
gulasz z kotletów sojowych, pęczak, surówka
zupa ogórkowa;
gulasz z indyka, pęczak, surówka
zupa ogórkowa;
gulasz z indyka, kasza gryczana niepalona, surówka
zupa ogórkowa;
gulasz z indyka, pęczak, surówka
podwieczorek 250 kcal Galaretka owocowa 200g, ciasteczka owsiane (1) 30g, owoc 40g     ciasteczka bezglutenowe  
Środa śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 73g, cynamonowo-jabłkowy twarożek (7) 60g, schab pieczony 15g, warzywa 30g twarożek, ser żołty margaryna, schab pieczony pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Zupa (9) z buraków z ziemniaczkami 250 ml
Pierogi (1) z mięsem 160g, surówka z ogórka kiszonego skropiona olejem rzepakowym 60g
Zupa z buraków;
pierogi ruskie, surówka
Zupa z buraków;
pierogi z mięsem, surówka
Zupa z buraków;
pierogi bezglutenowe z mięsem, surówka
 
podwieczorek 250 kcal Domowa pizza (1) z serem (7) mozzarella i sosem pomidorowym 120g, ketchup (9) 10g pizza z serem pizza z sosem pomidorowym, serem wegańskim pizza na cieście bezglutenowym  
Czwartek śniadanie 300 kcal Pieczywo orkiszowe (1) 55g z pastą z makreli (makrela wędzona (4), serek kanapkowy (7), koperek) 20g, wędliną drobiową (6, 9) 10g, warzywa 30g pasta warzywna, serek kanapkowy ze szczypiorkiem margaryna, pasta z makreli bez serka (z majonezem), wędlina, kawa zbożowa na napoju roślinnym pieczywo bezglutenowe, kakao na mleku  
obiad 450 kcal

Rosół (9) z makaronem nitki (1) 250ml
Kotlet mielony (1, 3, 7) z mięsa wieprzowego 60g, ziemniaki 100g, kapusta pekińska z ogórkiem zielonym i dressingiem jogurtowym (7) 60g

rosół na wywarze warzywnym z makaronem;
kotlet z grochu i szpinaku, ziemniaki, surówka
rosół z makaronem;
kotlet mielony, ziemniaki, surówka z jogurtem wegańskim
rosół z makaronem bezglutenowym;
kotlet mielony z bułką bezglutenową, ziemniaki, surówka
rosół z makaronem bezjajecznym;
kotlet mielony bez jajek (siemię lniane), ziemniaki, surówka
podwieczorek 250 kcal Makaron (1) z sosem jogurtowo-owocowym (7) 180g, owoc 50g   makaron z sosem owocowym makaron bezglutenowy z sosem owocowym  
Piątek śniadanie 300 kcal Pieczywo pszenno-żytnie (1) 66g, jajecznica (3) 45g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g   margaryna, jajecznica, ser żółty wegański pieczywo bezglutenowe pasta z ciecierzycy, ser żółty
obiad 450 kcal

Zupa (9) kalafiorowa z ziemniakami 250ml
Ryba po grecku z warzywami (1,4), ziemniaki 100g

zupa kalafiorowa z ziemniakami;
tofu grillowane z warzywami, ziemniak
zupa kalafiorowa z ziemniakami;
ryba po grecku, ziemniaki
zupa kalafiorowa z ziemniakami;
ryba po grecku, ziemniaki
Zupa kalafiorowa;
ryba po grecku, ziemniaki
podwieczorek 250 kcal Ciasto domowe (1,3,7) 6g, owoc 50g   Ciasto wegańskie  Ciasto wegańskie  Ciasto wegańskie 

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.